Yvette van Boven in Giethoorn

Chef-kok Yvette van Boven is terug op tv. In De streken van Van Boven reist ze door ons land om zich te verlekkeren aan lokale specialiteiten. Met naast zich weer een trouwe viervoeter: de jonge hond Hughie. „Een enorme druktemaker. Soms deed hij heel leuk mee, maar hij moest ook wel eens worden afgevoerd.”

Ze maakte vijf seizoenen Koken met Van Boven voor de Vpro. Dat programma werd in 2018 stopgezet, „Ik ga zoeken naar nieuwe receptuur”, vertelde Van Boven destijds. Nu is ze terug, bij AvroTros, waar het nieuwe programma perfect in het gewenste regioplaatje past van NPO 2: de Randstad uit, het land in. Het voerde haar van de Beemster tot de Maasvallei en de Zeeuwse Bevelanden, te zien in de uitzending van donderdagavond.

„Daar bezochten we een man die zeekraal kweekt, terwijl zijn opa dat vroeger als onkruid heeft geweerd. Hij verbrandt de stronkjes die een soort zwart keukenzout worden, wat door mensen als Sergio Herman (de bekende Zeeuwse sterrenchef, red.) wordt gebruikt op de luxe frieten. We hebben daar zeewier geplukt, het was een enige dag.”

Het programma werd in september opgenomen, vertelt ze. „We hebben geluk gehad. We wilden zoveel mogelijk buiten filmen en dat is gelukt: het was een mooi najaar. Een keer heb ik een mondkapje op, een paar keer een spatscherm.”

Zoals bij een bezoek aan Scheveningen. „Daar heb ik lang gewoond en ik zag vaak vrouwen in klederdracht. Dat heb ik altijd een keer willen doen. Dat kon bij iemand thuis, maar het was een beetje ingewikkeld: in de buurt van de oudere dames moesten we extra uitkijken in verband met corona. Uiteindelijk had ik een kap óp mijn hoofd en een vóór mijn hoofd.”

De ’roadtrip’ voerde de chef-kok, wier Home made basics afgelopen jaar werd uitgeroepen tot Het gouden kookboek, het hele land door. „Er is zoveel leuks te ontdekken. In de plaatsen die ik bezocht stelde ik de vraag: wat is het streekgerecht hier? Soms is dat er niet, maar wel een nieuwe traditie. Zo is in Nijmegen een innovatieve plek waar een voedselbos wordt gebouwd. Zelfs de takken zijn eetbaar. Ook leuk waren de Weerribben in Giethoorn. De zoon van Hans Wiegel, Eric, is er gaan wonen. Hij wilde vlees eten waarvan hij wist dat het goed vlees was en is runderen gaan houden. Ze staan het hele jaar buiten en eten alles. Dat proef je terug op je bord. In iedere uitzending vertel ik ook iets over de geschiedenis en de omgeving van de streek. Het kijkt lekker weg.”

In Koken met Van Boven was hond Marie, die in 2018 overleed, haar trouwe metgezel. Ze besloot Hughie nu ook een rol te laten spelen in haar programma. „Een hond aan mijn zijde hoort onlosmakelijk bij mij. Marie was rustiger, bejaard, Hughie is jong en in opleiding. Hij heeft nog een lange carrière voor zich, haha. Soms deed hij tijdens de opnames leuk mee, andere keren niet. Dan zag hij een kat en werd hij onuitstaanbaar; dan moest hij worden afgevoerd. Dat regelde onze stagiaire allemaal. Hij is niet de hele tijd in beeld, ik ging ook naar plekken waar geen honden mogen komen.”

Bron: De Telegraaf 16 december 2020

Winkelmand
0