Vrienden van het Gieters Rund

Impressie

De koeien staan aan de noordoostkant van het Bovenwijde (bovenwiede) in Giethoorn. Een uniek natuurgebied met de overgang van Natuurgebied de Wieden en de Weerribben. De plek is ontstaan rondom De Drostenkooi (eendenkooi), al meer dan een eeuw in handen van de familie Smit van Smit’s Paviljoen, het is een prachtige eendenkooi waar op de dag van vandaag nog wilde eenden worden gevangen. Het is voorzien van een stelsel van bochtige en nauwe sloten (pijpen), door een haag of heining omgeven, waarin een aantal roep- of kwaak eenden als lokvogels dienen. De kooi bestaat uit een plas, waarop één of meer sloten (vangarmen of pijpen) uitkomen. Aan het eind van de pijp bevindt zich een fuik. De plas is omgeven door struiken en bomen, die is uitgegroeid tot een kooibos.

Rond de kooi ligt een stiltegebied en juist hier tegenaan lopen de koeien in alle rust. De weilanden maken deel uit van een polder, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de watermolen. Deze houdt de polder op peil.

Rondom de weilanden staan de rietvelden waar dat andere beroemde ambacht wordt uitgevoerd, Rietsnijden. Een bijzonder ambacht dat bijna verloren gaat. De weilanden lopen rechtstreeks over in de Kraggen en weilanden van Natuurmonumenten.

Het gebied ligt zeer afgelegen en is praktisch alleen per boot bereikbaar, hierdoor kunnen reeën, reigersoorten, hazen, roerdompen, weide- en watervolgels , maar ook ijsvogels rustig en ongestoord leven. Het is een voorrecht om in dit mooie stukje Nederland te zijn, een verborgen parel, waar wind, regen, zon en sneeuw immer voor een unieke beleving zorgen.

Als kooiker neemt Jan-Marc Schreur bezoekers mee naar de Drostenkooi. Van 1 mei tot 15 juli kan de kooi bezocht worden. Met minimaal twintig personen gaat de kooiker met het kooikershondje u vervoeren per boot naar de kooi, alwaar hij het ontstaan en de werking zal vertellen. Aansluitend kan er een natuurtocht gevaren worden. Samen met Smit’s Paviljoen zijn tal van mogelijkheden bespreekbaar.

Winkelmand
0