Vereniging het Brandrode Rund

Doelstelling en uitvoering

De Vereniging Het Brandrode Rund stelt zich ten doel het Brandrode rundveeras in stand te houden door gerichte fokkerij en houderij. De vereniging is aangesloten bij het CRV en bij de kleine fokkerijgroeperingen van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Met het CGN (Centrum Genetische Bronnen) en WUR (Rijks Universiteit Wageningen) worden contacten onderhouden om de genetische variatie binnen de populatie te onderzoeken en te verbeteren. Regelmatig roept het bestuur projectgroepen in het leven om de kansen voor dieren en leden (promotie, vermarkting) te verbeteren of te professionaliseren.

Lid worden?

Houdt u zelf Brandrode runderen, dan begroeten wij u graag als lid van onze vereniging (momenteel ca. 180 leden). Met natuurbeheerders, vlees- en melkveebedrijven en hobbyisten kent de vereniging een breed ledenbestand. Leden laten Brandrode runderen en hun nakomelingen registreren in het door de vereniging gevoerde stamboek. U kunt profiteren van ons netwerk voor kennis en ondersteuning. Het lidmaatschap voor leden bedraagt € 50,00 per jaar. Klik hier om naar het Lidmaatschapformulier te gaan.

Website Vereniging het Brandrode Rund

De website van Vereniging Het Brandrode Rund is bedoeld om informatie te bieden over Brandrode runderen en de Vereniging het Brandrode Rund. De site biedt nieuws, een agenda en algemene informatie over het ras en de vereniging. Er is steeds een actueel overzicht van de Brandrode stieren die via KI beschikbaar zijn. Sperma van deze stieren is via de site te bestellen. Leden vinden op het besloten deel van de site meer informatie over verenigingszaken.

Klik hier om naar de website te gaan.

Om zeldzame rassen te kunnen beschermen, moet geregistreerd worden welke dieren tot zo’n zeldzaam Nederlands huisdierras behoren. Daarom heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedsel- veiligheid (LNV) besloten dat zeldzame huisdierras- sen een extra vlag ‘zeldzaam huisdierras’ krijgen in de Identificaite & Registratie (I&R)-database. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is aangewezen om deze vlag in de database te plaatsen. Dit gaat via het ‘paraplubestand’.

Meer informatie…

De Vrienden van het Gieters Rund en Smits Paviljoen trekken al lange tijd samen op. Enerzijds middels de pacht van de gronden waar de Gieterse runderen grazen, anderzijds door het uitbaten van de Drostenkooi (eendenkooi) door Jan Marc Schreur, die deze taak heeft overgenomen van de familie Smit. En binnenkort gaan wij ook de hamburgers van De Vrienden van het Gieters Rund op ons menu voeren. Een prachtig stuk vlees met een dito verhaal. En... vanaf ons restaurant kun je de runderen bijna zien grazen!

Erik-Jan Slomp
Erik-Jan SlompBedrijfsleider Smits Paviljoen

Ons ‘standaard’ rundvlees komt van koeien uit de regio. Het ras kenmerkt zich door zijn authentieke rundvleessmaak en het vlees is botermals. En sinds kort werken wij ook met de koeien van "De Vrienden van het Gieters Rund". De dieren hebben alle ruimte en worden met liefde verzorgd. Die respectvolle aanpak proef je: het vlees is fijn van draad, heerlijk mals en heeft een authentieke rundvleessmaak. Zoals het vroeger was en zoals het hoort te zijn... Wij vinden kwaliteit en dierenwelzijn erg belangrijk en kiezen daarom voor vaste boeren uit de regio. Het Gieters Rund zien wij echt als een aanwinst.

Bert-Jan Lantinga
Bert-Jan LantingaEigenaar van Slagerij Lantinga

Sinds we in Staphorst zijn gevestigd, werken we met meer streekproducten dan voorheen. Lokale bewoners komen spontaan hun groenten en fruit aanbieden. Deze smaak is vele malen intenser dan het reguliere. Van de Zonnehorst uit Punthorst hebben we biologische rogge gekocht; Sint-Jans rogge. Een prachtig oergewas waar ze na het dorsen het stro ook deels gebruiken om korven te vlechten voor de imkers. De rogge malen we in onze gerenoveerde molen tot deels veevoeder en consumptiemeel. Een mooi gesloten cyclus als de koeien van het Gieters Rund straks hier ook op het bord terug komen als verfijnd gerecht. Daarom ben ik “vriend” van het Gietersrund.

Jarno Eggen
Jarno Eggen - StaphorstSterrenchef en eigenaar van Restaurant De Groene Lantaarn
Winkelmand
0