Vereniging het Brandrode Rund
Doelstelling en uitvoering
De Vereniging Het Brandrode Rund stelt zich ten doel het Brandrode rundveeras in stand te houden door gerichte fokkerij en houderij. De vereniging is aangesloten bij het CRV en bij de kleine fokkerijgroeperingen van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Met het CGN (Centrum Genetische Bronnen) en WUR (Rijks Universiteit Wageningen) worden contacten onderhouden om de genetische variatie binnen de populatie te onderzoeken en te verbeteren. Regelmatig roept het bestuur projectgroepen in het leven om de kansen voor dieren en leden (promotie, vermarkting) te verbeteren of te professionaliseren.
Lid worden?
Houdt u zelf Brandrode runderen, dan begroeten wij u graag als lid van onze vereniging (momenteel ca. 180 leden). Met natuurbeheerders, vlees- en melkveebedrijven en hobbyisten kent de vereniging een breed ledenbestand. Leden laten Brandrode runderen en hun nakomelingen registreren in het door de vereniging gevoerde stamboek. U kunt profiteren van ons netwerk voor kennis en ondersteuning. Het lidmaatschap voor leden bedraagt € 50,00 per jaar. Klik hier om naar het Lidmaatschapformulier te gaan.
Website Vereniging het Brandrode Rund
De website van Vereniging Het Brandrode Rund is bedoeld om informatie te bieden over Brandrode runderen en de Vereniging het Brandrode Rund. De site biedt nieuws, een agenda en algemene informatie over het ras en de vereniging. Er is steeds een actueel overzicht van de Brandrode stieren die via KI beschikbaar zijn. Sperma van deze stieren is via de site te bestellen. Leden vinden op het besloten deel van de site meer informatie over verenigingszaken.
Om zeldzame rassen te kunnen beschermen, moet geregistreerd worden welke dieren tot zo’n zeldzaam Nederlands huisdierras behoren. Daarom heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedsel- veiligheid (LNV) besloten dat zeldzame huisdierras- sen een extra vlag ‘zeldzaam huisdierras’ krijgen in de Identificaite & Registratie (I&R)-database. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is aangewezen om deze vlag in de database te plaatsen. Dit gaat via het ‘paraplubestand’.