Jan Marc Schreur

Jan-Marc Schreur, op 9 oktober 1979 geboren in een dorpje omzoomd door water en riet: “Giethoorn”. Dat natuur een grote rol zou spelen wist ik toen nog niet, maar dat kwam na een paar jaar al snel aan het licht.

Op jonge leeftijd met mijn vader mee in een bootje, om precies te zijn een “melkbootje”….  één van de vaartuigen die men vroeger gebruikte om naar de koeien te gaan, die graasden aan de andere kant van Het Wiede en die aldaar gemolken werden.

Al punterend op zoek naar eendeneieren in het voorjaar, speuren tussen takken en pollen langs de slootkant op zoek naar een nestje. Ook vissen werd mij al snel geleerd, een fuikje zetten tijdens een herfststorm….. Wat een avontuur voor een jongen van een jaar of acht, maar ook de belering dat je kunt eten van de natuur.

Natuur loopt als een groene draad door mijn leven, evenals de interesse voor historie en ambachten. Zo begon ik op jonge leeftijd al met het snijden van riet, en op mijn 20e werd ik kooiker op één van de laatste eendenkooien die Nederland nog rijk is.

In 2018 was er de mogelijkheid om runderen te gaan houden, een lang gekoesterde wens. De keuze viel al gauw op het Brandrode Rund, een oud Hollands ras, dat exact past in een historisch beeld.

Anno 2020 varen we nog steeds met een “melkbootje” naar de andere kant van Het Wiede om de boeren, te hooien en riet te snijden. De 3 elementen waar Giethoorn door getekend en ingekleurd is waarbij ik mij als een vis in het water voel.


Telefoon:
‭‭+31 6 10 89 27 77‬
E-mail: janmarc@gietersrund.nl

Winkelmand
0