Gieters Rund

(H)EERLIJK VLEES UIT DE GIETERSE WIEDEN

Hoe wij willen boeren

Wij werken zeer bewust op een natuurvriendelijke manier om voedsel te produceren. Een gezonde en levende aarde is het uitgangspunt. Boeren in balans met de natuur vinden wij belangrijk. Daarom boeren wij natuurlijk met veel aandacht voor dierenwelzijn. De doelstelling van ons bedrijf is om natuurlijke en vooral gezonde producten te produceren. Met name het evenwicht tussen dier en de natuur zorgt voor een betere kwaliteit.

De Vrienden van het Gieters Rund hebben we opgericht om onze liefde voor natuur en eerlijke producten met jullie te delen. Naast het eten van heerlijk en eerlijk vlees vinden we dierenwelzijn erg belangrijk. De koe moet zich vooral koe voelen.

Dit voorjaar nestelden door de natuurlijke bemesting voor het eerst weer vele vogelsoorten óp en in de nabijheid van onze percelen. Door de koeienvlaaien ontstaat een soort isolatiedeken waardoor insecten makkelijker overleven en tot leven komen in het voorjaar. Hier profiteren de vogels van. Een gedeelte van de opbrengst van Vrienden van het Gieters Rund stellen we structureel voor natuurprojecten in de omgeving beschikbaar.

We willen onze passie voor dier en natuur met jou delen. Daarom organiseren we  verschillende evenementen. Samen staan wij voor mooie en eerlijke producten en een gezonde natuur.

Onze brandrode runderen

Direct grenzend aan de Gieterse Bovenwiede kom je onze roodbruine runderen tegen. Het zijn brandrode runderen, een zeldzaam Nederlands runderras. De donkerrode runderen zijn een oud huisdierras dat van oorsprong in soortgelijke gebieden voorkwam. Behalve dat zij de wieden begrazen, leveren de dieren melk en vlees van een hoge kwaliteit.

Typisch voor de brandrode runderen:

  • dieprode kleur, op de kop naar zwart neigend
  • sommige dieren hebben een blauwe tong
  • witte aftekening op de extremiteiten: witte sokken, kol, staartpunt en een witte onderlijn
  • geen losse witte plekken in het rood
  • de dieren staan relatief laag op de poten

Ze zijn sterk en  zelfredzaam en gedijen uitstekend onder sobere omstandigheden. Meer over brandrode runderen lees je op de websites van de Vereniging het Brandrode Rund en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Lees meer…
video
play-sharp-fill
Een impressie…

Door nauw samen te werken met Natuurmonumenten laten wij zien dat landbouw en natuurbeheer goed samen kunnen gaan. We zijn ons bewust dat een goede balans tussen productie en natuur in de landbouw noodzakelijk is. Hierin nemen we graag onze verantwoordelijkheid. Met Natuurmonumenten hebben we een samenwerking gevonden waarin we elkaar versterken. Wij beschermen de weidevogels door een natuurgericht beheer toe te passen op onze percelen. Een van die percelen ligt in het gebied Giethoorn-Wanneperveen dat behoort tot één van de beste weidevogelgebieden van Nederland.

Meer info over Natuurmonumenten

Wat doen we nog meer…

De Vrienden van het Gieters Rund organiseren allerhande evenementen. Wil je een eigen evenement of excursie organiseren? Wij maken graag voor je familie en vrienden of voor je bedrijf en relaties een plan op maat. Elk evenement is origineel, informatief, natuurlijk bewust, maatschappelijk verantwoord én natuurlijk gewoon heel erg leuk. Voorbeeldactiviteiten zijn: rietsnijden in de Wieden, bezoek aan de eendenkooi en onze kudde Brandrode Runderen, varen in en rond Giethoorn, diner of lunch in de natuur, kaas maken, bezoek aan de puntenbouwer, wijn- en/of bierproeverij, BBQ of een bezoek aan een werkende molen.

Mail ons je wensen en wij verzorgen graag een voorstel op maat. De reeds ingeplande evenementen zie je op de evenementen pagina.

Eerstvolgende evenementen:

Diner in de Wieden

Gieters Rund

Het moment waar wij nu al naar uitkijken: een diner aan een lange tafel (we hopen op meer dan 75 meter) midden tussen de koeien in de prachtige natuur. Krakend witte tafelkleden, mooie veldboeketten en top bereidingen van ons eigen product.

Datum: wordt aangekondigd
Tijd: 16:30 – 20:30
Locatie: Onze weilanden aan het Bovenwiede
Kosten: € 95,- (inschrijven nog niet mogelijk)

Aanmeldinformatie volgt

Rietsnijden in de Wieden

Gieters Rund

In januari en februari, de maanden van het rietsnijden geeft Jan Marc uitleg over dit eeuwenoude ambacht. Ook kun je zelf proberen om de bossen uit te kammen. Na een rondje over de kraggen sluiten we de dag af met Erwtensoep en Gieters Geluk.

Datum: januari / februari
Tijd: 11:00
Locatie: Onze weilanden aan het Bovenwiede
Kosten: € 35,-

Aanmeldinformatie volgt

Populaire producten:

  • TARTAARPAKKET

    Tartaarpakket 125gr x 2 / 5 stuks

    Doordat wij – ...

     17,50 In winkelmand
  • GEHAKTPAKKET 2 kg

    Gehaktpakket 250gr / 8 stuks 2 kg

    Doordat wij – ...

     24,00 In winkelmand
  • PAKKET VOOR 4 PERSONEN

    Pakket voor 4 personen

    Doordat wij – als gevolg ...

     50,00 In winkelmand

Sinds we in Staphorst zijn gevestigd, werken we met meer streekproducten dan voorheen. Lokale bewoners komen spontaan hun groenten en fruit aanbieden. Deze smaak is vele malen intenser dan het reguliere. Van de Zonnehorst uit Punthorst hebben we biologische rogge gekocht; Sint-Jans rogge. Een prachtig oergewas waar ze na het dorsen het stro ook deels gebruiken om korven te vlechten voor de imkers. De rogge malen we in onze gerenoveerde molen tot deels veevoeder en consumptiemeel. Een mooi gesloten cyclus als de koeien van het Gieters Rund straks hier ook op het bord terug komen als verfijnd gerecht. Daarom ben ik “vriend” van het Gietersrund.

Jarno Eggen
Jarno Eggen - StaphorstSterrenchef en eigenaar van Restaurant De Groene Lantaarn

Wat betreft het welzijn het volgende. De kalfjes die geboren worden blijven ruim 9 maanden bij de moeder lopen. Er zijn nauwelijks geboorteproblemen. De dieren worden niet onthoornd.

Ze hebben veel ruimte om te weiden in de natuur, het perceel bos zorgt voor beschutting als het slecht weer wordt. Er worden geen medicijnen gebruikt, alleen in uiterste noodzaak...

Hans Hagendijk
Hans Hagendijk - BlokzijlAdviserend gepensioneerd dierenarts

Onze eitjes uit ‘eigen tuin’ smaken lekker en natuurlijk. Net even anders. Iets meer smaak, een aangename twist.

Een paar eigen koeien voor eigen consumptie en familie en vrienden is een concept wat al lang door mijn hoofd speelt. Weet wat je eet, gewoon recht toe recht aan, geen gedonder...

Maar de stap zetten blijkt toch steeds een brug te ver...  Toen Eric en Jan-Marc me vertelden over hun idee was ik gelijk enthousiast. Twee of drie koeien ach daar kon er misschien nog wel één bij toch? Een paar weken later was het al een hele kudde, haha. Nu kunnen er nog veel meer mensen van genieten!

Een heerlijk en eerlijk concept van heerlijke en eerlijke mensen. Dat spreekt me aan en gaan we ‘natuurlijk’ van genieten!

Michel Kleine
Michel KleineCBS Breukers

De Vrienden van het Gieters Rund en Smits Paviljoen trekken al lange tijd samen op. Enerzijds middels de pacht van de gronden waar de Gieterse runderen grazen, anderzijds door het uitbaten van de Drostenkooi (eendenkooi) door Jan Marc Schreur, die deze taak heeft overgenomen van de familie Smit. En binnenkort gaan wij ook de hamburgers van De Vrienden van het Gieters Rund op ons menu voeren. Een prachtig stuk vlees met een dito verhaal. En... vanaf ons restaurant kun je de runderen bijna zien grazen!

Erik-Jan Slomp
Erik-Jan SlompBedrijfsleider Smits Paviljoen

Ons ‘standaard’ rundvlees komt van koeien uit de regio. Het ras kenmerkt zich door zijn authentieke rundvleessmaak en het vlees is botermals. En sinds kort werken wij ook met de koeien van "De Vrienden van het Gieters Rund". De dieren hebben alle ruimte en worden met liefde verzorgd. Die respectvolle aanpak proef je: het vlees is fijn van draad, heerlijk mals en heeft een authentieke rundvleessmaak. Zoals het vroeger was en zoals het hoort te zijn... Wij vinden kwaliteit en dierenwelzijn erg belangrijk en kiezen daarom voor vaste boeren uit de regio. Het Gieters Rund zien wij echt als een aanwinst.

Bert-Jan Lantinga
Bert-Jan LantingaEigenaar van Slagerij Lantinga

Sinds we in Staphorst zijn gevestigd, werken we met meer streekproducten dan voorheen. Lokale bewoners komen spontaan hun groenten en fruit aanbieden. Deze smaak is vele malen intenser dan het reguliere. Van de Zonnehorst uit Punthorst hebben we biologische rogge gekocht; Sint-Jans rogge. Een prachtig oergewas waar ze na het dorsen het stro ook deels gebruiken om korven te vlechten voor de imkers. De rogge malen we in onze gerenoveerde molen tot deels veevoeder en consumptiemeel. Een mooi gesloten cyclus als de koeien van het Gieters Rund straks hier ook op het bord terug komen als verfijnd gerecht. Daarom ben ik “vriend” van het Gietersrund.

Jarno Eggen
Jarno Eggen - StaphorstSterrenchef en eigenaar van Restaurant De Groene Lantaarn

Wat betreft het welzijn het volgende. De kalfjes die geboren worden blijven ruim 9 maanden bij de moeder lopen. Er zijn nauwelijks geboorteproblemen. De dieren worden niet onthoornd.

Ze hebben veel ruimte om te weiden in de natuur, het perceel bos zorgt voor beschutting als het slecht weer wordt. Er worden geen medicijnen gebruikt, alleen in uiterste noodzaak...

Hans Hagendijk
Hans Hagendijk - BlokzijlAdviserend gepensioneerd dierenarts

Onze eitjes uit ‘eigen tuin’ smaken lekker en natuurlijk. Net even anders. Iets meer smaak, een aangename twist.

Een paar eigen koeien voor eigen consumptie en familie en vrienden is een concept wat al lang door mijn hoofd speelt. Weet wat je eet, gewoon recht toe recht aan, geen gedonder...

Maar de stap zetten blijkt toch steeds een brug te ver...  Toen Eric en Jan-Marc me vertelden over hun idee was ik gelijk enthousiast. Twee of drie koeien ach daar kon er misschien nog wel één bij toch? Een paar weken later was het al een hele kudde, haha. Nu kunnen er nog veel meer mensen van genieten!

Een heerlijk en eerlijk concept van heerlijke en eerlijke mensen. Dat spreekt me aan en gaan we ‘natuurlijk’ van genieten!

Michel Kleine
Michel KleineCBS Breukers

De Vrienden van het Gieters Rund en Smits Paviljoen trekken al lange tijd samen op. Enerzijds middels de pacht van de gronden waar de Gieterse runderen grazen, anderzijds door het uitbaten van de Drostenkooi (eendenkooi) door Jan Marc Schreur, die deze taak heeft overgenomen van de familie Smit. En binnenkort gaan wij ook de hamburgers van De Vrienden van het Gieters Rund op ons menu voeren. Een prachtig stuk vlees met een dito verhaal. En... vanaf ons restaurant kun je de runderen bijna zien grazen!

Erik-Jan Slomp
Erik-Jan SlompBedrijfsleider Smits Paviljoen

Ons ‘standaard’ rundvlees komt van koeien uit de regio. Het ras kenmerkt zich door zijn authentieke rundvleessmaak en het vlees is botermals. En sinds kort werken wij ook met de koeien van "De Vrienden van het Gieters Rund". De dieren hebben alle ruimte en worden met liefde verzorgd. Die respectvolle aanpak proef je: het vlees is fijn van draad, heerlijk mals en heeft een authentieke rundvleessmaak. Zoals het vroeger was en zoals het hoort te zijn... Wij vinden kwaliteit en dierenwelzijn erg belangrijk en kiezen daarom voor vaste boeren uit de regio. Het Gieters Rund zien wij echt als een aanwinst.

Bert-Jan Lantinga
Bert-Jan LantingaEigenaar van Slagerij Lantinga

Sinds we in Staphorst zijn gevestigd, werken we met meer streekproducten dan voorheen. Lokale bewoners komen spontaan hun groenten en fruit aanbieden. Deze smaak is vele malen intenser dan het reguliere. Van de Zonnehorst uit Punthorst hebben we biologische rogge gekocht; Sint-Jans rogge. Een prachtig oergewas waar ze na het dorsen het stro ook deels gebruiken om korven te vlechten voor de imkers. De rogge malen we in onze gerenoveerde molen tot deels veevoeder en consumptiemeel. Een mooi gesloten cyclus als de koeien van het Gieters Rund straks hier ook op het bord terug komen als verfijnd gerecht. Daarom ben ik “vriend” van het Gietersrund.

Jarno Eggen
Jarno Eggen - StaphorstSterrenchef en eigenaar van Restaurant De Groene Lantaarn
0